1. asystent kierownika produkcji filmowej/telewizyjnej 343902
  2. asystent osoby niepełnosprawnej 341201
  3. asystentka stomatologiczna 325101
  4. betoniarz-zbrojarz 711402
  5. blacharz 721301
  6. blacharz izolacji przemysłowych 721303
  7. blacharz samochodowy 721306
  8. cieśla 711501
  9. cukiernik 751201
  10. dekarz 712101
  11. drukarz 732201
  12. elektromechanik 741201
  13. elektromechanik pojazdów samochodowych 741203
  14. elektronik 742117
  15. elektryk 741103
  16. florysta 343203
  17. fotograf 343101
  18. fryzjer 514101
  19. garbarz skór 753501
  20. górnik eksploatacji otworowej 811301
  21. górnik eksploatacji podziemnej 811101
  22. górnik odkrywkowej eksploatacji złóż 811102
  23. higienistka stomatologiczna 325102
  24. introligator 732301
  25. jeździec 516408
  26. kaletnik 753702
  27. kamieniarz 711301
  28. kelner 513101
  29. kierowca mechanik 832201
  30. kominiarz 713303
  31. koszykarz-plecionkarz 731702
  32. kowal 722101
  33. krawiec 753105
  34. kucharz 512001
  35. kuśnierz 753106
  36. lakiernik 713201
  37. magazynier 432103
  38. mechanik automatyki przemysłowej i urządzeń precyzyjnych 731102
  39. mechanik pojazdów motocyklowych 723108
  40. mechanik pojazdów samochodowych 723103
  41. mechanik precyzyjny 731103
  42. mechanik-monter maszyn i urządzeń 723310
  43. mechanik-operator maszyn do produkcji drzewnej 817212
  44. mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych 834103
  45. mechatronik 742118
  46. modelarz odlewniczy 721104
  47. monter budownictwa wodnego 711701
  48. monter izolacji budowlanych 712401
  49. monter izolacji przemysłowych 712403
  50. monter kadłubów jednostek pływających 721406
  51. monter konstrukcji budowlanych 711102
  52. monter nawierzchni kolejowej 711603
  53. monter sieci i instalacji sanitarnych 712618
  54. monter sieci telekomunikacyjnych 742209
  55. monter systemów rurociągowych 712613
  56. monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie 712905
  57. murarz-tynkarz 711204
  58. obuwnik 753602
  59. ogrodnik 611303
  60. operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych 814209
  61. operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych 834209
  62. operator maszyn i urządzeń hutniczych 812121
  63. operator maszyn i urządzeń odlewniczych 812107
  64. operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego 816003
  65. operator maszyn leśnych 834105
  66. operator maszyn w przemyśle włókienniczym 815204
  67. operator obrabiarek skrawających 722307
  68. operator urządzeń przemysłu ceramicznego 818115
  69. operator urządzeń przemysłu chemicznego 813134
  70. operator urządzeń przemysłu szklarskiego 818116
  71. opiekun medyczny 532102
  72. opiekun osoby starszej 341202
  73. opiekun w domu pomocy społecznej 341203
  74. opiekunka dziecięca 325905
  75. opiekunka środowiskowa 341204
  76. optyk-mechanik 731104
  77. ortoptystka 325906
  78. piekarz 751204
  79. pracownik pomocniczy fryzjera 932919
  80. pracownik pomocniczy krawca 932915
  81. pracownik pomocniczy mechanika 932916
  82. pracownik pomocniczy obsługi hotelowej 911205
  83. pracownik pomocniczy ślusarza 932917
  84. pracownik pomocniczy stolarza 932918
  85. protetyk słuchu 321401
  86. przetwórca ryb 751103
  87. pszczelarz 612302
  88. rękodzielnik wyrobów włókienniczych 731808
  89. rolnik 613003
  90. rybak śródlądowy 622201
  91. ślusarz 722204
  92. sprzedawca 522301
  93. stolarz 752205
  94. stroiciel fortepianów i pianin 311933
  95. szkutnik 711504
  96. tapicer 753402
  97. technik administracji 334306
  98. technik agrobiznesu 331402
  99. technik analityk 311103
  100. technik architektury krajobrazu 314202
  101. technik archiwista 441403
  102. technik automatyk 311909
  103. technik automatyk sterowania ruchem kolejowym 311407
  104. technik awionik 315316
  105. technik bezpieczeństwa i higieny pracy 325509
  106. technik budownictwa 311204
  107. technik budownictwa wodnego 311205
  108. technik budowy dróg 311216
  109. technik budowy fortepianów i pianin 311934
  110. technik budowy jednostek pływających 311942
  111. technik ceramik 311944
  112. technik chłodnictwa i klimatyzacji 311929
  113. technik dentystyczny 321402
  114. technik dróg kolejowych i obiektów inżynieryjnych 311217
  115. technik ekonomista 331403
  116. technik eksploatacji portów i terminali 333106
  117. technik elektroenergetyk transportu szynowego 311302
  118. technik elektronik 311408
  119. technik elektroniki i informatyki medycznej 311411
  120. technik elektroradiolog 321103
  121. technik elektryk 311303
  122. technik energetyk 311307
  123. technik farmaceutyczny 321301
  124. technik fotografii i multimediów 343105
  125. technik garbarz 311912
  126. technik gazownictwa 311913
  127. technik geodeta 311104
  128. technik geolog 311106
  129. technik górnictwa odkrywkowego 311701
  130. technik górnictwa otworowego 311702
  131. technik górnictwa podziemnego 311703
  132. technik grafiki i poligrafii cyfrowej 311943
  133. technik handlowiec 522305
  134. technik hodowca koni 314203
  135. technik hotelarstwa 422402
  136. technik hutnik 311704
  137. technik informatyk 351203
  138. technik inżynierii sanitarnej 311218
  139. technik inżynierii środowiska i melioracji 311208
  140. technik księgarstwa 522306
  141. technik leśnik 314301
  142. technik logistyk 333107
  143. technik lotniskowych służb operacyjnych 315406
  144. technik masażysta 325402
  145. technik mechanik 311504
  146. technik mechanik lotniczy 315317
  147. technik mechanik okrętowy 315105
  148. technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki 311515
  149. technik mechatronik 311410
  150. technik nawigator morski 315214
  151. technik obsługi turystycznej 422103
  152. technik obuwnik 311916
  153. technik ochrony fizycznej osób i mienia 541315
  154. technik ochrony środowiska 325511
  155. technik odlewnik 311705
  156. technik ogrodnik 314205
  157. technik optyk 325302
  158. technik organizacji reklamy 333906
  159. technik ortopeda 321403
  160. technik papiernictwa 311601
  161. technik pojazdów samochodowych 311513
  162. technik pożarnictwa 311919
  163. technik prac biurowych 411004
  164. technik procesów drukowania 311935
  165. technik procesów introligatorskich 311936
  166. technik przemysłu mody 311941
  167. technik przeróbki kopalin stałych 311706
  168. technik przetwórstwa mleczarskiego 314402
  169. technik pszczelarz 314206
  170. technik rachunkowości 431103
  171. technik realizacji dźwięku 352120
  172. technik realizacji nagrań i nagłośnień 352122
  173. technik renowacji elementów architektury 311210
  174. technik robót wykończeniowych w budownictwie 311219
  175. technik rolnik 314207
  176. technik rybactwa śródlądowego 314208
  177. technik rybołówstwa morskiego 315215
  178. technik sieci telekomunikacyjnych 352204
  179. technik spedytor 333108
  180. technik sterylizacji medycznej 321104
  181. technik szerokopasmowej komunikacji elektronicznej 311412
  182. technik technologii chemicznej 311603
  183. technik technologii drewna 311922
  184. technik technologii szkła 311925
  185. technik technologii wyrobów skórzanych 311926
  186. technik technologii żywności 314403
  187. technik teleinformatyk 351103
  188. technik transportu drogowego 311927
  189. technik transportu kolejowego 311928
  190. technik turystyki wiejskiej 515203
  191. technik tyfloinformatyk 351204
  192. technik urządzeń dźwigowych 311940
  193. technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej 311930
  194. technik usług fryzjerskich 514105
  195. technik usług kosmetycznych 514207
  196. technik usług pocztowych i finansowych 421108
  197. technik weterynarii 324002
  198. technik wiertnik 311707
  199. technik włókienniczych wyrobów dekoracyjnych 311931
  200. technik włókiennik 311932
  201. technik żeglugi śródlądowej 315216
  202. technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
  203. terapeuta zajęciowy 325907
  204. wędliniarz 751107
  205. wiertacz 811305
  206. zdun 711203
  207. zegarmistrz 731106
  208. złotnik-jubiler 731305

Zawód: technik odlewnik 311705


Klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego przewiduje możliwość kształcenia w tym zawodzie również w branżowej szkole II stopnia.

  1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik odlewnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. wykonywania odlewów różnymi metodami;
  2. przygotowania materiałów wsadowych oraz topienie stopów metali w piecach odlewniczych;
  3. prowadzenia dokumentacji technicznej procesów wytwarzania odlewów;
  4. kontrolowania jakości wytwarzanych odlewów;
  5. organizowania i kontroli procesów produkcyjnych.
  1. EFEKTY KSZTAŁCENIA

Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie zakładanych efektów kształcenia, na które składają się:

  1. efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów;

    (BHP). Bezpieczeństwo i higiena pracy
    Uczeń:

    1. rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
    2. rozróżnia zadania i uprawnienia instytucji oraz służb działających w zakresie ochrony pracy i ochrony środowiska w Polsce;
    3. określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
    4. przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
    5. określa zagrożenia związane z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy;
    6. określa skutki oddziaływania czynników szkodliwych na organizm człowieka;
    7. organizuje stanowisko pracy zgodnie z obowiązującymi wymaganiami ergonomii, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
    8. stosuje środki ochrony indywidualnej i zbiorowej podczas wykonywania zadań zawodowych;
    9. przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
    10. udziela pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia.

    (PDG). Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
    Uczeń:

    1. stosuje pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej;
    2. stosuje przepisy prawa pracy, przepisy prawa dotyczące ochrony danych osobowych oraz przepisy prawa podatkowego i prawa autorskiego;
    3. stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
    4. rozróżnia przedsiębiorstwa i instytucje występujące w branży i powiązania między nimi;
    5. analizuje działania prowadzone przez przedsiębiorstwa funkcjonujące w branży;
    6. inicjuje wspólne przedsięwzięcia z różnymi przedsiębiorstwami z branży;
    7. przygotowuje dokumentację niezbędną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej;
    8. prowadzi korespondencję związaną z prowadzeniem działalności gospodarczej;
    9. obsługuje urządzenia biurowe oraz stosuje programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej;
    10. planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
    11. optymalizuje koszty i przychody prowadzonej działalności gospodarczej.

    (JOZ). Język obcy ukierunkowany zawodowo
    Uczeń:

    1. posługuje się zasobem środków językowych (leksykalnych, gramatycznych, ortograficznych oraz fonetycznych), umożliwiających realizację zadań zawodowych;
    2. interpretuje wypowiedzi dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych artykułowane powoli i wyraźnie, w standardowej odmianie języka;
    3. analizuje i interpretuje krótkie teksty pisemne dotyczące wykonywania typowych czynności zawodowych;
    4. formułuje krótkie i zrozumiałe wypowiedzi oraz teksty pisemne umożliwiające komunikowanie się w środowisku pracy;
    5. korzysta z obcojęzycznych źródeł informacji.

    (KPS). Kompetencje personalne i społeczne
    Uczeń:

    1. przestrzega zasad kultury i etyki;
    2. jest kreatywny i konsekwentny w realizacji zadań;
    3. przewiduje skutki podejmowanych działań;
    4. jest otwarty na zmiany;
    5. potrafi radzić sobie ze stresem;
    6. aktualizuje wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe;
    7. przestrzega tajemnicy zawodowej;
    8. potrafi ponosić odpowiedzialność za podejmowane działania;
    9. potrafi negocjować warunki porozumień;
    10. współpracuje w zespole.

    (OMZ). Organizacja pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika)
    Uczeń:

    1. planuje pracę zespołu w celu wykonania przydzielonych zadań;
    2. dobiera osoby do wykonania przydzielonych zadań;
    3. kieruje wykonaniem przydzielonych zadań;
    4. ocenia jakość wykonania przydzielonych zadań;
    5. wprowadza rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakość pracy;
    6. komunikuje się ze współpracownikami.
  2. efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru mechanicznego i górniczo-hutniczego PKZ(MG.a), PKZ(MG.d), PKZ(MG.m) i PKZ(MG.s);

    PKZ(MG.a) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych, zegarmistrz, optyk-mechanik, mechanik precyzyjny, mechanik automatyki przemysłowej i urządzeń precyzyjnych, mechanik-monter maszyn i urządzeń, mechanik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających, ślusarz, kowal, monter kadłubów jednostek pływających, blacharz samochodowy, blacharz, lakiernik, technik optyk, technik mechanik lotniczy, technik mechanik okrętowy, technik budowy jednostek pływających, technik pojazdów samochodowych, technik mechanik, elektromechanik pojazdów samochodowych, technik transportu drogowego, technik energetyk, modelarz odlewniczy, technik wiertnik, technik górnictwa podziemnego, technik górnictwa otworowego, technik górnictwa odkrywkowego, technik przeróbki kopalin stałych, technik odlewnik, technik hutnik, operator maszyn i urządzeń odlewniczych, operator maszyn i urządzeń hutniczych, operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych, złotnik-jubiler, mechanik pojazdów motocyklowych, technik chłodnictwa i klimatyzacji, technik urządzeń dźwigowych, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, kierowca mechanik, mechanik-operator maszyn do produkcji drzewnej, szkutnik

    Uczeń:

    1. przestrzega zasad sporządzania rysunku technicznego maszynowego;
    2. sporządza szkice części maszyn;
    3. sporządza rysunki techniczne z wykorzystaniem technik komputerowych;
    4. rozróżnia części maszyn i urządzeń;
    5. rozróżnia rodzaje połączeń;
    6. przestrzega zasad tolerancji i pasowań;
    7. rozróżnia materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne;
    8. rozróżnia środki transportu wewnętrznego;
    9. dobiera sposoby transportu i składowania materiałów;
    10. rozpoznaje rodzaje korozji oraz określa sposoby ochrony przed korozją;
    11. rozróżnia techniki i metody wytwarzania części maszyn i urządzeń;
    12. rozróżnia maszyny, urządzenia i narzędzia do obróbki ręcznej i maszynowej;
    13. rozróżnia przyrządy pomiarowe stosowane podczas obróbki ręcznej i maszynowej;
    14. wykonuje pomiary warsztatowe;
    15. rozróżnia metody kontroli jakości wykonanych prac;
    16. określa budowę oraz przestrzega zasad działania maszyn i urządzeń;
    17. posługuje się dokumentacją techniczną maszyn i urządzeń oraz przestrzega norm dotyczących rysunku technicznego, części maszyn, materiałów konstrukcyjnych i eksploatacyjnych;
    18. stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

    PKZ(MG.d) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: operator maszyn i urządzeń odlewniczych, operator maszyn i urządzeń hutniczych, operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych, technik odlewnik, technik hutnik

    Uczeń:

    1. rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne;
    2. rozróżnia rodzaje obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej;
    3. rozróżnia technologie kształtowania wyrobów poprzez obróbkę ręczną, mechaniczną, spajanie, plastyczne kształtowanie oraz odlewanie stopów Fe-C, metali nieżelaznych i ich stopów oraz materiałów niemetalowych;
    4. dobiera przyrządy pomiarowe oraz wykonuje pomiary części maszyn;
    5. dobiera narzędzia do obróbki ręcznej, mechanicznej, spajania i plastycznego kształtowania metali;
    6. wykonuje operacje obróbki ręcznej, mechanicznej, spajania i plastycznego kształtowania metali;
    7. stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

    PKZ(MG.m) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach: technik odlewnik, technik hutnik

    Uczeń:

    1. stosuje prawa i przestrzega zasad mechaniki;
    2. rozróżnia metody badania właściwości mechanicznych i technologicznych metali i stopów oraz ich struktury wewnętrzne;
    3. stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

    PKZ(MG.s) Umiejętności stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodach operator maszyn i urządzeń odlewniczych, operator maszyn i urządzeń hutniczych, technik odlewnik, technik hutnik

    Uczeń:

    1. wyjaśnia znaczenie pojęcia mechatronika i ilustruje je przykładami rozwiązań technicznych z otoczenia;
    2. rozpoznaje elementy oraz układy elektryczne i elektroniczne;
    3. wskazuje zastosowanie elementów oraz układów elektrycznych i elektronicznych;
    4. wyjaśnia zasady działania elementów oraz układów hydraulicznych i pneumatycznych stosowanych w systemach mechatronicznych
    5. wskazuje zastosowanie elementów oraz układów hydraulicznych i pneumatycznych w systemach mechatronicznych;
    6. charakteryzuje elementy w układach mechanicznych i systemach mechatronicznych;
    7. wymienia i opisuje elementy oraz układy automatyki przemysłowej;
    8. określa rodzaje oraz wyjaśnia zasady działania i zastosowania czujników;
    9. wyjaśnia zasady działania i zastosowanie sterowników programowalnych;
    10. określa rodzaje oraz wyjaśnia zasady działania i zastosowanie aktuatorów;
    11. wyjaśnia budowę i zasady działania maszyn i urządzeń z systemami mechatronicznymi;
    12. określa zasady konstruowania elementów maszyn;
    13. wyjaśnia budowę i działanie mechanizmów dźwigniowych, krzywkowych oraz mechanizmów do utrzymywania ruchu przerywanego.
  3. efekty kształcenia właściwe dla zawodu technik odlewnik opisane w wyodrębnionych kwalifikacjach:

    MG.6. Użytkowanie maszyn i urządzeń odlewniczych

    1. Użytkowanie maszyn i urządzeń do przygotowania mas formierskich i mas rdzeniowych

    Uczeń:

    1. rozróżnia materiały formierskie;
    2. rozróżnia rodzaje oraz określa zastosowanie mas formierskich i mas rdzeniowych;
    3. wykonuje czynności związane z wyładunkiem oraz składowaniem materiałów formierskich;
    4. określa etapy procesu przeróbki mas formierskich;
    5. sporządza masę formierską i masę rdzeniową zgodnie z recepturą;
    6. przeprowadza odświeżanie masy formierskiej;
    7. rozróżnia etapy regeneracji masy formierskiej;
    8. rozróżnia urządzenia do transportu materiałów formierskich, mas formierskich i mas rdzeniowych;
    9. rozróżnia urządzenia do przerobu materiałów formierskich, mas formierskich i mas rdzeniowych;
    10. użytkuje urządzenia stosowane do transportu materiałów formierskich i mas formierskich;
    11. użytkuje maszyny, urządzenia i zmechanizowane zespoły do przerobu mas formierskich i mas rdzeniowych;
    12. stosuje instrukcje przeprowadzania bieżących przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń do przerobu mas formierskich i mas rdzeniowych.

    2. Użytkowanie maszyn i urządzeń do wykonywania odlewów w formach jednorazowych, trwałych i półtrwałych

    Uczeń:

    1. rozróżnia rodzaje i elementy modeli odlewniczych, rdzennic i skrzynek formierskich stosowanych do wykonywania odlewów w formach jednorazowych;
    2. dobiera narzędzia i przyrządy do wykonywania form jednorazowych i rdzeni;
    3. określa etapy procesu wytwarzania form jednorazowych i rdzeni;
    4. wykonuje ręcznie formy jednorazowe i rdzenie różnymi metodami;
    5. ocenia stan techniczny oprzyrządowania odlewniczego;
    6. rozróżnia elementy budowy maszyn formierskich oraz automatycznych linii formierskich;
    7. użytkuje maszyny i urządzenia do wykonywania form jednorazowych i rdzeni;
    8. rozróżnia metody odlewania precyzyjnego w formach jednorazowych;
    9. wykonuje formy jednorazowe do odlewania precyzyjnego;
    10. użytkuje urządzenia do suszenia form jednorazowych i rdzeni;
    11. wykonuje czynności związane z wykańczaniem wnęki formy jednorazowej oraz powierzchni rdzeni;
    12. kontroluje jakość wykonanych form jednorazowych i rdzeni;
    13. składa i przygotowuje formy jednorazowe do zalania;
    14. wykrywa wady oprzyrządowania odlewniczego;
    15. przygotowuje łyżki i kadzie odlewnicze do zalewania;
    16. użytkuje urządzenia do ręcznego zalewania form;
    17. określa podstawowe parametry maszyn i urządzeń do wykonywania odlewów w formach jednorazowych;
    18. rozróżnia metody wytwarzania odlewów w formach trwałych i formach półtrwałych;
    19. rozróżnia rodzaje form trwałych i form półtrwałych oraz elementy ich budowy;
    20. przygotowuje formy trwałe i formy półtrwałe do zalewania ciekłym metalem;
    21. nanosi otuliny izolacyjne;
    22. nanosi pokrycia ochronne i oddzielające na wnęki form trwałych oraz na powierzchnie rdzeni;
    23. rozróżnia podstawowe zespoły maszyn i urządzenia do odlewania w formach trwałych i formach półtrwałych;
    24. rozróżnia podstawowe parametry pracy maszyn i urządzeń do odlewania w formach trwałych i formach półtrwałych;
    25. użytkuje maszyny i urządzenia stosowane w procesach wytwarzania odlewów w formach trwałych i formach półtrwałych;
    26. ocenia jakość odlewów wykonanych w formach trwałych i formach półtrwałych;
    27. stosuje instrukcje przeprowadzania bieżących przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń stosowanych w procesach odlewania w formach: jednorazowych, trwałych i półtrwałych.

    3. Użytkowanie maszyn i urządzeń do wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów

    Uczeń:

    1. dobiera metody wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów;
    2. rozpoznaje maszyny i urządzenia do wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów;
    3. dobiera narzędzia oraz maszyny i urządzenia do ręcznego i mechanicznego wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów;
    4. użytkuje urządzenia do ręcznego i mechanicznego wybijania odlewów z form oraz rdzeni z odlewów;
    5. użytkuje urządzenia do ręcznego i mechanicznego wybijania odlewów z form oraz rdzeni z odlewów;
    6. użytkuje urządzenia do ręcznego i mechanicznego oczyszczania powierzchni odlewów oraz usuwania układów wlewowych, nadlewów i zalewek;
    7. dobiera metody naprawy odlewów w zależności od rodzaju wad odlewniczych;
    8. naprawia wady odlewów;
    9. dobiera metody zabezpieczania odlewów przed korozją;
    10. użytkuje urządzenia do pokrywania odlewów środkami zabezpieczającymi przed korozją;
    11. rozróżnia rodzaje obróbki cieplnej i cieplno-chemicznej odlewów;
    12. stosuje instrukcje przeprowadzania bieżących przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń do wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów.

    4. Użytkowanie maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu

    Uczeń:

    1. rozpoznaje materiały wsadowe do topienia stopów żelaza i metali nieżelaznych oraz określa ich zastosowanie;
    2. dobiera maszyny i urządzenia do rozładunku, składowania oraz transportu materiałów wsadowych;
    3. rozpoznaje czynności związane z wyładunkiem oraz składowaniem materiałów wsadowych;
    4. dobiera sposoby przygotowania materiałów wsadowych do topienia;
    5. użytkuje maszyny i urządzenia do przygotowania i odważania materiałów wsadowych;
    6. przygotowuje wsad do pieca zgodnie z recepturą;
    7. stosuje instrukcje przeprowadzania bieżących przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń do przygotowania wsadu.

    5. Użytkowanie pieców odlewniczych

    Uczeń:

    1. rozpoznaje główne rodzaje stopów odlewniczych według określonych kryteriów;
    2. rozróżnia rodzaje pieców odlewniczych;
    3. określa etapy procesu topienia metali w piecach odlewniczych;
    4. rozróżnia rodzaje materiałów ogniotrwałych stosowanych w piecach odlewniczych;
    5. przygotowuje do pracy i uruchamia piece odlewnicze;
    6. dobiera narzędzia do obsługi pieców odlewniczych;
    7. wykonuje czynności związane z dozowaniem wsadu do pieca odlewniczego, usuwaniem żużla, pobieraniem ciekłego metalu do prób technologicznych;
    8. wykonuje czynności związane ze spustem ciekłego metalu;
    9. wykonuje czynności związane z zalewaniem form;
    10. kontroluje parametry pracy pieców odlewniczych;
    11. stosuje instrukcje przeprowadzania bieżących przeglądów i konserwacji maszyn i urządzeń do topienia metali.

    MG.37. Organizacja i nadzorowanie procesu odlewniczego

    1. Prowadzenie procesu odlewniczego

    Uczeń:

    1. rozpoznaje elementy schematu organizacyjnego zakładu odlewniczego;
    2. rozróżnia zadania komórek organizacyjnych zakładu odlewniczego;
    3. przydziela zadania pracownikom i nadzoruje ich wykonanie;
    4. sporządza zapotrzebowanie na urządzenia, przyrządy, narzędzia, materiały i surowce niezbędne w procesie produkcyjnym;
    5. dokonuje rozliczeń materiałowych;
    6. dobiera przyrządy kontrolne do oceny stanu technicznego oprzyrządowania odlewniczego, maszyn i urządzeń;
    7. dokonuje analizy procesu i podejmuje odpowiednie środki zaradcze w celu zapobiegania powstawaniu wad odlewów;
    8. stosuje przepisy prawa dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska w zakresie dotyczącym procesów odlewniczych.

    2. Przygotowywanie dokumentacji technologicznej i konstrukcyjnej procesów wytwarzania odlewów

    Uczeń:

    1. rozróżnia elementy dokumentacji technologicznej odlewanych części maszyn oraz stosowane w niej oznaczenia;
    2. rozróżnia rodzaje naddatków uwzględnianych w dokumentacji technologicznej odlewanych części maszyn;
    3. dobiera, na podstawie norm, wartość skurczu odlewniczego, naddatków na obróbkę mechaniczną oraz naddatków technologicznych odlewanych części maszyn;
    4. dobiera płaszczyznę podziału odlewu oraz sposób doprowadzenia ciekłego metalu do wnęki formy;
    5. oblicza oraz dobiera elementy układu wlewowego;
    6. wykonuje rysunki surowych odlewów i form odlewniczych;
    7. planuje sposoby zalewania, wybijania, oczyszczania i wykańczania odlewów;
    8. dobiera elementy znormalizowane do zespołów modelowych, modeli i rdzennic;
    9. rozpoznaje w dokumentacji konstrukcyjnej elementy konstrukcji zespołów modelowych oraz oprzyrządowania odlewniczego do precyzyjnych metod odlewania;
    10. rozpoznaje w dokumentacji konstrukcyjnej elementy konstrukcyjne kokil i form ciśnieniowych;
    11. dobiera główne i pomocnicze materiały formierskie oraz oblicza ich zawartość w zależności od rodzaju masy formierskiej;
    12. dobiera materiały do wykonywania pokryć ochronnych wnęki formy i powierzchni rdzeni;
    13. oblicza normę czasu pracy potrzebnego do wykonania formy lub rdzenia.

    3. Kontrola jakości procesów odlewniczych

    Uczeń:

    1. rozróżnia właściwości technologiczne i wytrzymałościowe materiałów formierskich oraz mas formierskich i rdzeniowych;
    2. rozróżnia metody badania właściwości materiałów podstawowych i pomocniczych stosowanych w masach formierskich i rdzeniowych;
    3. klasyfikuje piaski formierskie na podstawie wyników badań;
    4. rozróżnia metody badania wytrzymałości, wilgotności, przepuszczalności, twardości i stopnia zagęszczenia mas formierskich i rdzeniowych;
    5. dobiera aparaturę i urządzenia do pomiaru parametrów mas formierskich, rdzeniowych, spoiw, piasków, lepiszcza;
    6. wykonuje badania laboratoryjne parametrów materiałów oraz mas formierskich i rdzeniowych;
    7. rozpoznaje i klasyfikuje wady odlewów i określa przyczyny ich powstawania;
    8. dobiera metody ujawniania zewnętrznych i wewnętrznych wad odlewów;
    9. dobiera aparaturę do przeprowadzania badań nieniszczących odlewów;
    10. wykonuje badania odlewów i ocenia ich jakość;
    11. dobiera metody kontroli wymiarów formy odlewniczej i rdzeni;
    12. wykonuje pomiary odlewów próbnych;
    13. rozróżnia właściwości technologiczne stopów odlewniczych;
    14. dobiera metody badania właściwości technologicznych stopów odlewniczych;
    15. wykonuje badania właściwości technologicznych stopów odlewniczych;
    16. przeprowadza próby technologiczne ciekłego metalu;
    17. wykonuje badania składu chemicznego stopów odlewniczych;
    18. dobiera urządzenia i przygotowuje zgłady metalograficzne do badań mikroskopowych;
    19. rozpoznaje strukturę stopów odlewniczych na podstawie atlasu metalograficznego;
    20. rozróżnia metody badań właściwości mechanicznych stopów odlewniczych;
    21. wykonuje badania właściwości mechanicznych stopów odlewniczych.
  1. WARUNKI REALIZACJI KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Szkoła podejmująca kształcenie w zawodzie technik odlewnik powinna posiadać następujące pomieszczenia dydaktyczne:

  1. pracownię budowy i eksploatacji maszyn i urządzeń, wyposażoną w: stanowiska rysunkowe (jedno stanowisko dla jednego ucznia), modele brył geometrycznych, części maszyn, dokumentację techniczną, modele połączeń rozłącznych i nierozłącznych części maszyn, normy dotyczące zasad wykonywania rysunku technicznego oraz elementów znormalizowanych stosowanych w budowie maszyn, modele urządzeń i układów przenoszenia napędów oraz systemów smarowania elementów maszyn, modele maszyn i urządzeń transportu wewnętrznego, dokumentację techniczną, instrukcje obsługi maszyn i urządzeń odlewniczych, modele i schematy sprężarek, wentylatorów, pomp, części maszyn z różnymi postaciami zużycia, narzędzia do obróbki ręcznej i mechanicznej skrawaniem oraz narzędzia monterskie i sprzęt kontrolno-pomiarowy, katalogi maszyn, urządzeń, materiałów eksploatacyjnych;
  2. pracownię technik wytwarzania odlewów, wyposażoną w: zestawy prób gatunków drewna, tworzyw sztucznych, materiałów ogniotrwałych, stopów odlewniczych, próbek materiałów i mas formierskich (jeden zestaw dla czterech uczniów), odlewnicze zespoły modelowe, narzędzia do ręcznego wykonywania form i rdzeni, modele i makiety maszyn i urządzeń odlewniczych do przygotowywania materiałów i mas formierskich, wykonywania form i rdzeni, topienia metali, oczyszczania i wykańczania odlewów, makiety form ciśnieniowych, kokil i form do odlewania odśrodkowego, modele urządzeń do przygotowania, dozowania materiałów wsadowych, urządzenia do kontroli procesu wytopu, modele maszyn i urządzeń do odlewania pod ciśnieniem, kokilowego oraz odśrodkowego, materiały, modele oraz urządzenia stosowane w odlewaniu precyzyjnym, dokumentacje technologiczne, przyrządy do kontroli wymiarów form i rdzeni, zestawy odlewów z wadami odlewniczymi;
  3. pracownię mechanizacji i automatyzacji procesów wytwarzania odlewów, wyposażoną w: przyrządy do pomiaru wartości elektrycznych, elementy obwodów elektrycznych, maszyny i aparaty elektryczne, osprzęt instalacji elektrycznych, elementy sterowania pneumatycznego i hydraulicznego maszyn i urządzeń, modele manipulatorów i robotów przemysłowych, programy specjalistyczne z zakresu automatycznej regulacji procesów odlewniczych, kontroli jakości oraz sterowania procesami technologicznymi do wykorzystania w szkolnej pracowni komputerowej;
  4. pracownię projektowania, wyposażoną w: stanowiska komputerowe (jedno stanowisko dla jednego ucznia), z pakietem programów biurowych oraz oprogramowaniem do komputerowego wspomagania projektowania (Computer Aided Design), drukarki i plotery (jeden zestaw dla siedmiu uczniów), normy dotyczące rysunku technicznego oraz elementów znormalizowanych stosowanych w budowie oprzyrządowania odlewniczego;
  5. pracownię techniczną, wyposażoną w: próbki do badań właściwości mechanicznych i technologicznych metali i ich stopów, próbki do badań makroskopowych i mikroskopowych metali i ich stopów, narzędzia do przygotowywania zgładów metalograficznych; mikroskopy metalograficzne, przyrządy do wykonywania pomiarów długości i kąta części maszyn, uniwersalną maszynę wytrzymałościową; twardościomierze: Brinella, Rockwella, Vickersa; młot Charpy’ego, przyrządy i aparaturę do badania właściwości mas formierskich i rdzeniowych, aparaturę do oznaczania zawartości węgla i siarki; defektoskopy, piec elektryczny komorowy z automatyczną regulacją i rejestracją temperatury, pirometry, termometry cieczowe i termoelektryczne, przylgowe i zanurzeniowe; atlas struktur metalograficznych;
  6. warsztaty szkolne, w których powinny być zorganizowane następujące stanowiska:
    1. stanowiska do obróbki ręcznej metali oraz montażu i demontażu elementów maszyn (jedno stanowisko dla jednego ucznia), wyposażone w: stół ślusarski z imadłem, narzędzia do obróbki ręcznej, przyrządy kontrolno-pomiarowe oraz narzędzia i przyrządy monterskie, wyposażenie do mycia elementów maszyn i urządzeń,
    2. stanowiska do obróbki plastycznej metali (jedno stanowisko dla dwóch uczniów), wyposażone w: urządzenia i narzędzia do obróbki plastycznej,
    3. stanowiska do spawania metali (jedno stanowisko dla jednego ucznia), wyposażone w: stół spawalniczy z imadłem oraz wyciągiem gazów, urządzenia do spawania i cięcia gazowego, urządzenia do spawania elektrycznego elektrodą otuloną i w osłonie gazów, środki ochrony indywidualnej i zbiorowej,
    4. stanowiska do obróbki mechanicznej skrawaniem (jedno stanowisko dla dwóch uczniów), wyposażone w: tokarkę uniwersalną, frezarkę uniwersalną, szlifierkę do płaszczyzn, otworów i wałków, narzędzia skrawające, przyrządy i uchwyty obróbkowe, przyrządy pomiarowe,
    5. stanowiska do przygotowania materiałów i mas formierskich (jedno stanowisko dla pięciu uczniów), wyposażone w: zasobniki, urządzenia do rozdrabniania, przesiewania i suszenia materiałów formierskich, wagę o zakresie ważenia do 100 kg, mieszarki do przygotowania mas formierskich i rdzeniowych,
    6. stanowiska do ręcznego wykonywania form i rdzeni (jedno stanowisko dla jednego ucznia), wyposażone w: stół, narzędzia do zagęszczania masy, wykańczania powierzchni wnęki formy oraz powierzchni rdzeni, urządzenia do suszenia rdzeni (jedno urządzenie dla dziesięciu uczniów),
    7. stanowiska do mechanicznego wykonywania form i rdzeni (jedno stanowisko dla pięciu uczniów), wyposażone w: maszyny formierskie i rdzeniarskie, masy formierskie i rdzeniowe, narzędzia i przyrządy formierskie oraz narzędzia pomocnicze,
    8. stanowiska do wykonywania form metodami specjalnymi (jedno stanowisko dla jednego ucznia), wyposażone w: stół, oprzyrządowanie do wykonywania form metodami specjalnymi, masy ceramiczne, piece do wytapiania wosku oraz wypalania form,
    9. stanowiska do wybijania i oczyszczania odlewów (jedno stanowisko dla pięciu uczniów), wyposażone w: urządzenia i narzędzia do wybijania odlewów z form oraz usuwania rdzeni, obcinania układów wlewowych, nadlewów i zalewek, urządzenia i narzędzia do oczyszczania odlewów,
    10. stanowiska do wykonywania odlewów w formach metalowych (jedno stanowisko dla pięciu uczniów), wyposażone w: kokilarki, maszyny do odlewania pod ciśnieniem i urządzenia do odlewania odśrodkowego,
    11. stanowiska do przygotowania materiałów wsadowych i obsługi pieców odlewniczych (jedno stanowisko dla pięciu uczniów), wyposażone w: urządzenia do rozdrabniania, ważenia i dozowania materiałów wsadowych, urządzenia, przyrządy i narzędzia do pomiaru parametrów pracy pieców odlewniczych, pobierania próbek ciekłego metalu, narzędzia do transportu ciekłego metalu i zalewania form, piec odlewniczy, środki do zabezpieczania oraz naprawy łyżek i kadzi odlewniczych.

Ponadto każde stanowisko powinno być wyposażone w: instrukcje obsługi maszyn i urządzeń, dokumentacje techniczne maszyn i urządzeń odlewniczych, środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.

Kształcenie praktyczne może odbywać się w: pracowniach i warsztatach szkolnych oraz w przedsiębiorstwach wytwarzających odlewy.

Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu w wymiarze 8 tygodni (320 godzin).

  1. Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego1)

Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów oraz efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru mechanicznego i górniczo-hutniczego stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów

430 godz.

MG.6. Użytkowanie maszyn i urządzeń odlewniczych

610 godz.

MG.37. Organizacja i nadzorowanie procesu odlewniczego

150 godz.

1) W szkole liczbę godzin kształcenia zawodowego należy dostosować do wymiaru godzin określonego w przepisach w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych, przewidzianego dla kształcenia zawodowego, zachowując minimalną liczbę godzin wskazanych w tabeli odpowiednio dla efektów kształcenia: wspólnych dla wszystkich zawodów i wspólnych dla zawodów w ramach obszaru kształcenia stanowiących podbudowę do kształcenia w zawodzie lub grupie zawodów oraz właściwych dla kwalifikacji wyodrębnionych w zawodzie.